Sinoć je u izložbenom prostoru Francuskog instituta u Novom Sadu otvorena izložba “Ženski likovi u stripovima Andrije Maurovica i Julesa Radilovica”.

59

Prije 40-ak i kusur godina ostvarenja Andrije Maurovića i Julia Radilovića s vremena na vrijeme bi se pojavljivali na stranicama “Stripoteke” i “Spunk novosti”, tj. u izdanjima novosadskog “Marketprinta”.

Otad do danas puno, pa i previše vode je prošlo Dunavom, ali eto od sutra (7. rujna) Maurović i Jules nakratko se vraćaju u Novi Sad.

U okviru novosadskog strip-vikenda organizirana je izložba “Ženski likovi u stripovima Andrije Maurovića i Julesa Radilovića” koju sam kustoski osmislio, dobivši od Jovana Gvere slobodne ruke za studijsku izložbu, koja je pak trebala biti komplementarna temi ovogodišnje manifestacije.

I kad je već tema manifestacije “žene i strip”, pomislio sam – zar nije zgodno “pokazati” kako su ljepši spol u svojim stripovima tretirali legendarni majstori hrvatskog i jugoslavenskog stripa, ujedno i stripaši međunarodnog značenja.

Koliko mi je poznato to je prva takva izložba, nadam se da će se i druge moje kolege i kolegice pozabaviti u budućnosti sličnim  temama.

Prostor izložbe je bio “ograničen”, ali ipak publika će moći vidjeti kadrove i table s heroinama iz Radilovićevih stripova “Kroz minula stoljeća”, “Kapetan Leši”, “Baća izviđač”, “”Afričke pustolovine”, “Partizani”, “Alexis Montserrat” i drugih.

Što se pak tiče Maurovića, izložene su junakinje iz  “Sedme žrtve”,”Vjerenice mača”, “Ljubavnice s Marsa”, “Kneza Radoslava”, “Mrtvačkog broda”, “Cvijeta u kamenu”, “Djevojke sa Sijere”, “Gospodara Zlatnih bregova”, “Bisera zla”, “Trojice u mraku”…

Izložbu je likovno osmislio i njen plakat oblikovao (sjajan “art” – dozvolite mi da podijelim svoje zadovoljstvo) Zlatko Grgić.

Izložba je otvorena sinoć 07. rujna u prostoru Francuskog instituta u Novom Sadu “Ženski likovi u stripovima Andrije Maurovića i Julesa Ranilovića”.

Na otvaranju su govorili umjetnički direktor “strip-vikenda” Jovan Gvero, koji je manifestaciju i utemeljio; Branislav Kerac; moja malenkost; pridružio nam se i Zoran Janjetov.

Najnadahnutiji govornik bio je Bane Kerac, “stripaški” je tako proslavio svoj 71. rođendan, koji je priznao kako su Maurović i Ranilović bili njegovi “učitelji” u stripu, kako je od Maurovića naučio kako treba koristiti tuš u stripu, kako ga se ne treba “plašiti” upotrebljavati, od Julesa serioznost i urednost u stripu…

Zoran Janjetov se prisjetio svog posjeta Mauroviću u njegovu stanu i ateljeu na Pantovčaku i uopće o njegovom odnosu prema tom strip-genijalcu.

Ja sam, među ostalim, s obzirom na mjesto održavanja izložbe, podsjetio na susrete francuske strip-publike s Markovićevim i Ranilovićevim ostvarenjima.

U publici su bili i Dejan Nenadov, Zoran Nikolić, Toni Bobanović, Mirjana Hadžic, Simon Vučković

Nakon otvaranja izložbe svi smo se uputili u Pozorište mladih na predstavu “Cat Clow”, na kojoj nije bilo slobodne stolice.