Čakovec po šesti put domaćin Međunarodne izložbe karikatura

20

U petak, 26. studenog, se ispred bivše Gradske kavane u Čakovcu našla tek nekolicina znatiželjnika na otvaranju 6. međunarodne izložbe karikature. Izložbu je postavio naš poznati karikaturist Damir Novak iz Malog Mihaljevca, a ujedno mu je pripala čast da je i otvori. Bio je to kišni i turobni dan, a kojem kojem su vedrinu davale karikature preslikane na vodonepropusno platno koje je privezano uz ogradu kavane gdje će biti do kraja prosinca.

– Ovoga puta sam pod kišobranom, no znam kako će biti dana kada ću se s namjernicima susretati u nekim ljepšim danima – rekao je Novak.

Uz izložbu je izdan prigodan Katalog u kojem je uvodničarka Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca napisala:

“Čakovec je po šesti put domaćin Međunarodne izložbe karikatura, koja okuplja crtače iz svih dijelova svijeta, a nama omogućuje da se neposredno upoznamo s autorima, njihovim izričajem te novim trendovima. Karikatura se pojavila u 16. stoljeću, a danas je uglavnom vežemo uz novine, gdje je ravnopravna i priznata novinarska forma.

Kritika je to ili komentar aktualnih događanja, društva ili osoba, ali i često malo umjetničko djelo koje izražava osobnost karikaturista. One možda nisu razlog zašto kupujemo novine, no sigurno ih svaki put pogledamo i razmislimo što je autor htio reći ili naglasiti. Novi mediji otvaraju nove mogućnosti karikaturistima, koje će oni sigurno iskoristiti. Ovogodišnja tema izložbe, bicikli i cikloturizam, došla je na pravo mjesto. Nekada smo bili prepoznatljivi po velikom broju bicikala kojima su ljudi odlazili na posao. Danas smo regija u kojoj se razvija cikloturizam, ali i u kojoj je velik broj građana rekreira biciklirajući međimurskim bregovima i dolinama.

Drago mi je da se ovaj festival etablirao u našem gradu, da raste te svima nama omogućuje da vidimo radove iz cijelog svijeta. Autorima koji će tijekom trajanja festivala boraviti u našem gradu želim da se kod nas dobro osjećaju, a publici uživanje u izloženim radovima. Srdačno!“

Katalog sadrži popis svih autora karikatura, njih 103 mlađih od 16 godina iz 7 država sa 112 radova te 337 autora starijih od 16 godina iz 58 država s njihovih 560 radova.

U katalog su uvrštene one posebne, nagrađene, koje su dobile priznanja i one izvan konkurencije za koje je 6-člani međunarodni žiri smatrao da zaslužuju mjesto u katalogu.

Nagrađene radove možete vidjeti ovdje ili pregledajte cijeli katalog ispod ovog teksta.