Francuska pozvala veleposlanika Rusije u Parizu zbog neprihvatljivih karikatura

28

Jedna od karikatura pokazuje Europljane kako na koljenima ližu stražnjicu Ujaka Sama uz tekst “Takva je europska solidarnost”

Veleposlanik Ruske Federacije u Parizu pozvan je u petak u ministarstvo vanjskih poslova nakon objave karikatura na Twitter profilu veleposlanstva koje je francuska diplomacija nazvala “neprihvatljivima”.

“Te objave su neprihvatljive. Jasno smo danas to rekli veleposlaniku Rusije” Alekseju Meškovu, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u vrijeme krize između Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Jedna od karikatura pokazuje Europljane kako na koljenima ližu stražnjicu Ujaka Sama uz tekst “Takva je europska solidarnost”.

Na drugoj karikaturi Europa je prikazana kao bolesnik na bolničkom ležaju kojoj njezini mučitelji, Sjedinjene Države i Europska unija, infuzijom ubrizgavaju tvari kao što su “neonacizam”, “rusofobija” i “covid-19”.

“Trudimo se održavati zahtjevan dijalog s Rusijom” no ovakvi “postupci potpuno su neprimjereni”, objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusko veleposlanstvo potvrdilo je za agenciju France presse “da je sadržaj objavljen na Twitteru bio predmet razgovora među drugim temama” u petak ujutro.

Ta objava na Twitteru od četvrtka u međuvremenu je povučena.

Ruski veleposlanik “upozorio je francuske kolege na provokacije i vandalske poteze usmjerene na ruska diplomatska predstavništva” u Francuskoj”.