Guardianov karikaturist otpušten zbog crteža Netanyahua: “U vlaku sam primio zlokoban telefonski poziv”

12

Nakon 40 godina karijere karikaturist The Guardiana dobio je otkaz zbog crteža izraelskog premijera. Optužuje ga se za antisemitizam, što on demantira.

Britanske novine Guardian odlučile su da neće obnoviti ugovor s karikaturistom Steveom Bellom nakon što je njegov rad povučen iz tiska.

Karikatura koju je nacrtao prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako se priprema za operaciju vlastitog trbuha na kojemu se vidi obris pojasa Gaze noseći pritom boksačke rukavice. Crtež prati natpis: “Stanovnici Gaze, iziđite odmah.”

Bell, koji je radio s The Guardianom više od 40 godina, rekao je da ne vidi u čemu je problem. “Samo da objasnim.

Predao sam ovu karikaturu oko 11 ujutro, vjerojatno najranije dosad. Četiri sata kasnije, u vlaku za Liverpool primio sam zlokoban telefonski poziv sa stola s neobično zagonetnom porukom ‘funta (pola kilograma) mesa'”, napisao je Bell na X-u.

Navodno mu je rečeno da bi se referenca mogla odnositi na Shylocka, židovskog lihvara u Shakespeareovu Mletačkom trgovcu, zbog čega je odlučeno da se radi o antisemitističkoj poruci, ali Bell se branio da nigdje ne spominje slavnu dramu i demantirao je takve optužbe.

“Sama slika inspirirana je karikaturom pokojnog, velikog Davida Levinea na kojoj predsjednik Lyndon Johnson pokazuje svoj ožiljak od operacije, a koji Levine crta u obliku karte Vijetnama”, objasnio je za BBC.

U ponedjeljak je glasnogovornik Guardian News and Media rekao: “Odluka je donesena da se ne obnovi ugovor Stevea Bella. Karikature Stevea Bella bili su važan dio The Guardiana tijekom proteklih 40 godina – zahvaljujemo mu i želimo mu sve najbolje.”