28. lipnja izložba Dubravko Mataković u Osijeku

464

U sklopu programa ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture, u Muzeju likovnih umjetnosti bit će predstavljena izložba Dubravka Matakovića, jednog od glavnih protagonista hrvatske strip-scene. Riječ je o autoru čiji je prepoznatljivi vizualni i jezični diskurs rezultirao kultnim statusom među domaćim poznavateljima stripa, o čemu svjedoči i popularnost koju je protekle godine ostvarila njegova monografija u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo.

Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti pružit će uvid u dosadašnje Matakovićevo stvaralaštvo te kroz brojne originalne strip table i ilustracije dati pregled omiljenih strip (anti)junaka: od “Malog Ivice“ 1984. godine, preko „Protmana,“ „Tetka Trinaestog,“ „Super Di,“ „Glištuna Gmižića“ i ostalih, pa do recentne ilustracije koju je umjetnik napravio posebno za ovu prigodu.
Autori izložbe su Dubravko Mataković i Hrvoje Duvnjak, a kustosica i koordinatorica Anja Kindl (MLU).

Izložba predstavlja do sada najcjelovitiju i najbogatije opremljenu retrospektivu Matakovićeva stvaralaštva te do sada najopsežniji rezime umjetnikova rada.

Izložba će biti otvorena u srijedu, 28. lipnja u 19 sati, a zainteresirani će ju posjetitelji imati prilike pogledati do 15. kolovoza 2023.