Milan Trenc predstavio roman “Chandra u potrazi za istinom”

16

Poznati strip-crtač, ilustrator i redatelj Milan Trenc predstavio je u utorak u Zagrebu svoj roman “Chandra u potrazi za istinom”, zbirku uvezenih priča kojom se otkriva kao nadareni pripovjedač, pronicljivi promatrač i duhoviti komentator važnih pitanja današnjice.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika V.B.Z., čija je urednica Aleksandra Stella Škec na promociji u baru Botaničar kazala kako je riječ o romanu u kojemu se Trenc suptilnim humorom bavi ozbiljnim temama, kojima tjera na propitivanje.

U romanu Trenc opisuje avanture indijskog gurua Chandre dok putuje SAD-om sa svojim vozačem i tjelohraniteljem Nikom.

Trenc je rekao kako je ova knjiga zapravo nastajala jako dugo, jer prve je priče o Chandri napisao prije dvadesetak godina, da bi im se početkom pandemije ponovo vratio i shvatio da uopće nisu loše. To ga je potaknulo da počne pisati neke nove priče s idejom da objavi zbirku nepovezanih priča, od koje bi samo dvije bile o Chandri. No, onda je napisao još jednu, pa još jednu, i na kraju su sve druge priče otpale, a Chandra je dobio čitavu knjigu.

Milan Trenc (1962.) cijenjeni je hrvatski strip-crtač i ilustrator međunarodne karijere s više od tisuću ilustracija i naslovnica objavljenim u glavnim američkim novinama i časopisima kao što su Time, Wall Street Journal, New Yorker, Fortune i New York Times, koji mu je dodijelio i nagradu za ilustracije. Živi u Zagrebu i predaje filmsku režiju na Odsjeku za animirani film i nove medije ALU.

Napisao je i ilustrirao slikovnicu za djecu “Noć u muzeju” (1993.), prema kojoj je nastao istoimeni američki blockbuster. Bavi se i animiranim filmom, te kazališnom, televizijskom i filmskom režijom. Njegov dugometražni film “Ribanje i ribarsko prigovaranje” osvojio je tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu 2020. Napisao je roman za djecu “Psychic Kid Detectives” (2008.), a “Chandra u potrazi za istinom” njegov je prvi roman za odrasle.

Trenc je kazao kako je on izrazito vizualan tip te je u njemu proces pisanja sazrijevao polako, godinama, da bi ponajprije zahvaljujući pisanju scenarija shvatio da mu pisanje daje veliku kreativnu slobodu. “Knjiga je jedno divno mjesto”, rekao je.

U romanu, Chandra i Niki pretresaju velika pitanja današnjice: napredak umjetne inteligencije, ekologiju i zagađenje, postojanje i prirodu Boga, evoluciju čovjeka, superstrune, Veliki prasak i sudbinu svemira.

Autor je kazao kako mu je ovaj roman dao priliku da kaže stvari o kojima godinama razmišlja. “Ova knjiga je jedna šarmantna konstrukcija; ona mi je dala priliku da kroz usta tog Chandre, koji je jedan neozbiljan tip, ispričam neke stvari u koje vjerujem”.