NAKON KOTORA, PROMOCIJA KNJIGE O MAUROVIĆU U  – BEOGRADU!

46

U petak, 16. lipnja u 19 h održati će se beogradska promocija knjige “Maurovic: od Mula do Mula” autora Veljka Krulčića, čiji je izdavač MZ Muo.  

Knjiga je opsega 252 strane, a tiskana je u punom koloru.

Sastoji se od 555 fragmenata iz Mauroviceva života i stvaralaštva, ali i 244 ilustracije. Među njima su i neke koje se sada prvi put javno objavljuju…

Za mjesto promocije izabran je književni salon „Kirka“ (u Njegoševoj ulici broj 73).

Po riječima voditeljice Dragane Poljak  to je prvi ulazak nekog strip-projekta u “Kirku”, a Krulčić je prvi zagrebački autor koji gostuje sa svojim autorskim projektom u „Kirki“.

Na promociji će govoriti gdja Stanka Janković Pivljanin (u svojstvu urednice knjige), sveučilišni profesor i povjesničar umjetnosti prof. dr. Ješa Denegri i sam autor.

Iz pregovora gdje Jankovic Pivljanin:

Knjiga Maurović: od Mula do Mula nastala je kao dio projekta Dani Mula, koji je imao za cilj da skrene pažnju javnosti na kulturno nasljeđe malog ribarskog mjesta u neposrednoj blizini Kotora i ljude koji su u njemu rođeni, a svojim životom i djelom su obilježili vrijeme i prostor u kojem su živjeli. Među njima svakako posebno mjesto pripada Andriji Mauroviću.

Knjiga koja je pred vama je isprva zamišljena kao kraća hronologija Maurovićeva života i rada, kojom bi – uz naučni skup posvećen Mauroviću, izložbu posvećenu njegovom životu i radu pod nazivom Maurović se vraća doma! (autori Veljko Krulčić i Stanka Janković Pivljanin) i predstavljanje spomen-ploče koja će biti postavljena na njegovoj rodnoj kući (za koju je idejno rješenje uradio arhitekta-konzervator Srđan Marlović) – Maurovićevo rodno mjesto obilježilo 120 godina od umjetnikovog rođenja i 40 godina od njegove smrti.

Međutim, skrupulozno istraživanje Veljka Krulčića obimom i dosegom premašilo je početnu ideju i pokazalo, i dokazalo, da je vrijeme najbolji pokazatelj vrijednosti umjetnika i njegovog djela – 42 godine poslije smrti Maurović je i dalje „živ“ i aktuelan, iz godine u godinu, a njegovo djelo prisutno u javnom prostoru, postalo je trajna inspiracija umjetnicima i poštovaocima stripa i likovne umjetnosti uopšte, odnosno, da citiramo profesora Jerka Denegrija, dostiglo je „postojanost kulturne vrijednosti istorijskog trajanja“.

Pozivnicu za promociju je oblikovala gdja Aleksandra Draskovic, koja je zaslužna i za prijelom same knjige.

Podsjetnik – knjiga je prvi put predstavljena u javnosti na manifestaciji „Dani Mula“ krajem travnja mjeseca u Kotoru.