Nik Titanik: “Idemo u borbu i nema predaje. Ovakve stvari se ubuduće ne smiju događati”

103

Bivši član Uprave Dinama Krešimir Antolić zbog tri karikature prvo je tužio list 24 sata, a sada i njihovog autora Nikolu Plečka

Da je protiv njega podignuta privatna kaznena tužba, izvijestio je jučer čuveni hrvatski karikaturist Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik. Naime, bivši direktor sigurnosti i član Uprave GNK Dinamo Krešimir Antolić našao se uvrijeđen trima karikaturama Nika Titanika objavljenima u sportskom prilogu novina 24 sata, zbog čega je najprije tužio taj list, a sada i samog autora karikatura.

Plečko, čiji urnebesni radovi zabavljaju hrvatsku javnost već dugi niz godina, ovo je nazvao nezabilježenim slučajem u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti koji bi, bude li eventualno na sudu proglašen krivim, mogao poslužiti kao opasan presedan za sve buduće slučajeve u kojima se kritiziraju djela javnih osoba. Time će, kazao je, znatno biti ugrožene medijske i demokratske slobode u Hrvatskoj te ograničen slobodan rad svih karikaturista, humorista, satiričara, stand-up komičara, fotomontažera i drugih sličnih umjetnika, ali i svih novinara koji kritički pišu o javnim osobama i temama važnima za javnost.

– Krajem prošle godine dobio sam poziv na sud kao svjedok u slučaju tužbe Krešimira Antolića protiv 24 sata zbog te tri moje karikature. Ročište je bilo u siječnju 2023. i to je bilo to. Imam informaciju da je na tom prvom stupnju sudac presudio u njegovu korist što me, moram reći, nimalo ne iznenađuje te znam da je odvjetnik 24 sata uložio žalbu na presudu, ali s ostalim detaljima tog slučaja nisam upoznat. No u travnju ove godine saznajem da je Antolić tužio i mene privatno, na Kaznenom sudu, zbog te iste tri karikature. Prvo je ročište trebalo biti u lipnju, ali odgođeno je zbog štrajka sudskih službenika i, eto, sada je zakazano za 7. studenoga – objasnio nam je kontekst događanja Nikola Plečko.

Tri sporne karikature na kojima su, među ostalima, prikazani Antolić, Zdravko i Zoran Mamić, satirizirale su situaciju unutar Dinama u jeku pandemije koronavirusa u ožujku 2020. godine te, kako je kazala Plečkova odvjetnica Vanja Jurić, bavile su se javnim osobama i stanjem u najvećem zagrebačkom nogometnom klubu, problematizirajući temu od javnog interesa i događaje o kojima se vodila široka javna rasprava i sigurna je da će se u postupku dokazati da se ne radi o kaznenom djelu, već o dopuštenom načinu iznošenja kritike.

– Kriminaliziranje karikatura i očite satire pokazuje nerazumijevanje za osnove slobode izražavanja i standarde koji bi morali biti temelj bilo kojeg naprednog društva, kakvim se predstavljamo. Ovakvi postupci teško su opterećenje i za novinare i za umjetnike koji se, kroz svoje forme, bave važnim društvenim pitanjima. Ne smijemo dozvoliti da postanu nešto što smatramo uobičajenim – izjavila je Jurić.– Idemo u borbu i nema predaje. Želimo dokazati da smo u pravu i u krajnjoj liniji pokušati osigurati da se takve stvari ubuduće ne događaju, odnosno da svi, i novinari i mi koji se bavimo humorom i satirom, više ne dolazimo u ovakve situacije – zaključio je Nikola Plečko.