Preminuo je legendarni Karlo Ambrozini

17

Carlo Ambrosini, jedan od najznačajnijih strip autora i tvorac likova u kultnom “Dylanu Dogu” preminuo je u 69. godini, priopćila je kuća Bonelli.

Carlo Ambrozini, cijenjeni crtač, rođen je u Italiji 1954. godine. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Breri. Debitirao je sredinom sedamdesetih ilustrujući ratne priče za izdavačku kuću “Dardo”.

Prekretnica u karijeri dogodila se 1980. godine, kada je počeo raditi za “Sergio Bonelli Editore”. I samo šest godina kasnije likovno je stvorio Dylana Doga, kog je izmislio Tizziano Sclavi. Točnije, Ambrosini je bio jedan od prvih umjetnika koji se pridružio čitavom kreativnom timu, koji je stajao iza ovog stripa, podsjeća Italy 24.

Prvi broj ovog stripa izašao je u Italiji 1986. godine i već nakon nekoliko brojeva postigao veliku popularnost. Početkom devedesetih, Dylan je u cijelom svijetu izlazio u mjesečnom izdanju većem od milijun primjeraka.

Dylan Dog je, podsjetimo, bivši policajac Scotland Yarda koji klijentima usluge iznajmljuje za skromnu svotu, zbog čega je uvijek bez dovoljno novca. Odjeća, koju ima na sebi, praktično ga definira. Uvijek na sebi ima crni sako, crvenu košulju i plave traperice. Svoje prošlosti se ne sjeća. Živi u stanu prepunom horor figura i jezivih motiva iz svijeta strave i užasa, čak se i umjesto tipičnog zvona na vratima čuje zastrašujući vrisak. Hobiji su mu sklapanje maketa jedrenjaka i sviranje klarineta…

Ambrozini je kasnije stvorio vlastiti lik – Napoleona, jednu od najoriginalnijih i najsofisticiranijih serija u čitavoj panorami talijanskih serijskih stripova.