Satirički crteži Poljskog Karikaturiste  ZYGMUNTA  ZARADKIEWICZA

19

U ponedjeljak, 27. lipnja u 19:00 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu, otvara se izložba satiričkih crteža poljskog karikaturista Zygmunta Zaradkiewicza.

Izložbu zajednički organiziraju Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu i Hrvatsko društvo karikaturista.

Zygmunt Zaradkiewicz  jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih poljskih karikaturista, iznimnog i bogatog  umjetničkog životopisa. Prvu nagradu osvojio je već u debitantskoj  1972. godini , a posljednja u dugom nizu je nedavno osvojena nagrada na iznimno cijenjenom World Press Cartoon festivalu u Portugalu.

Surađivao je i surađuje sa brojnim poljskim i inozemnim časopisima i izdavačima, cijenjen kao član žirija na mnogim festivalima karikature i natjecanjima od kojih je dva i sam utemeljio.

Izniman crtački potencijal realizirao je također radeći i ilustracije, grafike, scenografije i druge oblike likovnog izražavanja. Izložba u Zagrebu jedna je u nizu mnogobrojnih samostalnih izložbi koje je postavio u brojnim poljskim, ali i europskim i svjetskim gradovima.

Uz nazočnost  samog autora, izložbu će  otvoriti veleposlanica Republike Poljske gospođa Dagmara Luković i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davorin Trgovčević.