U Osječkom Muzeju likovnih umjetnosti otvorena je izložba stripova Dubravka Matakovića

149

Uz velik broj obožavatelja djela i rada Dubravka Matakovića, kao i medija , otvorena je impozantna izložba u nazočnosti autora kao i vodećih ljudi Muzeja, Hrvoje Duvnjak i kustosica i koordinatorica Anja Kindl. Kao što sam autor kaže, na izložbi je prikazano možda i manje od 1% onoga sto je Dubravko do sada nacrtao.
I za taj 1% potrebni su vam dani da sve pročitate i vidite i na kraju opet sve ne vidite jer Dubravkove table su toliko krcate detaljima da je gotovo nemoguće sve vidjeti od “prve”.
Ljubiteljima i poznavateljima onog što Mataković stvara, toplo preporučam da navrate do Osijeka i pogledaju izložbu koja je ostaje otvorena do 15. kolovoza 2023.

Uskoro opširnije, čim se saberemo od dojmova sa otvaranja …

Dubravko Mataković dobro je poznato ime hrvatske strip-scene. Rođeni Vinkovčanin, svojim je prepoznatljivim vizualnim i jezičnim diskursom stekao kultni status među domaćim poznavateljima stripa.

Omiljeni domaći stripovski (anti)junaci: „Mali Ivica“, „Protman“, „Tetak Trinaesti“, „Super Di“, „Glištun Gmižić“…, za vrijeme Osječkog ljeta kulture „oživit„ će na velikoj izložbi u Muzeju likovnih umjetnosti kroz originalne strip table i ilustracije ovog iznimno stvaralački plodnog umjetnika.

Osim po stripu, Mataković je oblikovao i izradio ilustracije za desetke knjiga, udžbenika, glazbenih CD-a i plakata, ali i niz kazališnih scenografija. Pisao je dramske tekstove za komedije ( „Iz Kabula s ljubavlju“ i „Iz Kabula s ljubavlju TU“), a autor je i animiranog filma „Cigla“ nastalog u produkciji Zagreb filma 2012.
Njegova monografija izdana 2022. godine u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo, već je „nestala“ – rasprodana je i upravo čeka svoje drugo izdanje!