O digitalnaj restauraciji “Gričke vještice“

145

Ili: Kako smo otkrili tri izgubljena kaiša i uvrstili ih u ovaj integral
Poštovani čitatelji,
Digitalna restauracija sama po sebi je vrio zahtjevan, naporan i minuciozan posao, posebno rad na skeni-
ranom štampanom materijalu. Kako nismo imali originale, skenirali smo strip-serijal “Grička vještica” iz “Lykos/Epoha” (Zagreb) izdanja i manuelno restaurirali kavdrat po kvadrat, kaiš po kaiš, tablu po tablu i tako tri godine. Prvi put je strip-serijal restauriran za potrebe časopisa “BOSONA” u kojem je cijeli strip objavljen u sedam nastavaka od 4. do 10. broja (2016. -2021.). Radilo se punih 14 mjeseci, dva mjeseca po nastavku.

Ova druga digitaina restauracija za potrebe objavljivanja ovog integralnog izdanja je mnogo zahtjevniji posao i odnijela je također dosta vremena. I nije nam žao, vrijedilo je svakog truda, “Grička vještica” je to zasluži¬la! Skenirali smo predloške s duplo većom rezolucijom zbog predviđenih većih formata kaiševa koji su zastu¬pljeni u ovom albumu. Kako su skenovi bili vrio neuredni, trebalo je poprilično energije i umijeća da bismo pripremu doveli u ovakvo stanje. Radeći još na prvoj (ali i drugoj) restauraciji ustanovili smo da nedostaju pojedini fragmenti sa crteža iz stripa pa smo zamoliti našeg kolegu iz Zagreba Veljka Krulčića da nam snimi i pošalje iz “Večernjeg lista” sve ono što je sporno” u “Strip-Strip” sveskama. No, ono što je vrio važno bilo je saznanje da su u sveskama nedostajala i cijela tri kaiša!? Naime, na ponovnoj restauraciji ustanovili smo da se ne podudaraju numeracije “Lykos/Epoha” izdanja “Gričke vještice” sa numeracijama u “Večernjem listu”.
Ispostavilo se da je naša sumnja bila opravdana (opet je kolega Krulčić preuzeo na sebe da to istraži), tim prije što su gotovo sva mjesta predviđena za upis numeracija u navedenim strip-sveskama zacrnjena. Nedostajati su i “ponovno pronađeni” kaiševi pod rednim brojem 261, 262 i 388. Sav naš trud i rad se višestruko isplatio i sada prvi put imamo uistinu integralno izdanje “Gričke vještice”, dopunjeno i kompletirano sa svih 632 kaiša.
Uživajte i ugodno čitanje!
Vaš urednik