Damir Novak iz Malog Mihaljevca osvojio treće mjesto na Smotri svjetskih karikaturista

9

Ovogodišnja smotra svjetskih karikaturista INTERNATIONAL WORLD CUP CARTOON  AND CARICATURE CONTEST – IRAN 2022 obuhvaćala je temu-nogomet, odnosno Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. Na natječaj je pristiglo 1736 radova od 579 autora iz 72 države svijeta.

Među tim radovima 25 ih je ušlo u finale, a među njima je trećom nagradom nagrađen hrvatski karikaturist Damir Novak iz Malog Mihaljevca. Nagradom je osvjetlao svoj lik i djelo, a hrvatsku je karikaturu doveo na sam tron svjetske karikature.

O tome Damir kaže:

– Svjetsko nogometno prvenstvo je bila prilika da se nogomet dovede u polje umjetnosti i kulture, a karikatura je međunarodni jezik koji je visoko prihvaćen među ljudima, i razumiju ga ljudi bilo koje rase i jezika.

Bilo je to prije gotovo mjesec dana kada ga nismo mogli fotografirati s nagradom jer se ona još uvijek  nalazila u našem veleposlanstvu u Iranu koju je preuzeo tamošnji veleposlanik.

Prije nekoliko dana bio je posebno radostan što je potkrijepio riječima:

– Stigao pokal, diploma i katalog od 358 stranica iz Irana za 3. mjesto na temu svjetsko nogometno prvenstvo. Zahvaljujem veleposlaniku Štambuku koji je preuzeo nagradu i Vladimiru Hunjaku koji mi je to donio u Hrvatsku – kazao nam je ponosno pokazavši nam je od čega se sastoji. Rekao je kako će ona zauzimati u slinom mnoštvo primljenih i zasluženih posebno mjesto u njegovoj kući.