Hogar Strašni je jedan od rijetkih stripova za koje su čuli i oni koji nemaju nikakav interes pa čak ni razumijevanje za strip kao izražajnu formu umjetnika. Objavljuje se u dnevnim novinama širom planete i dio je redovnog dnevnog ritula miliona ljudi.

Mogao bih ga možda uvrstiti u one novinske rubrike koje se čitaju prve, preko reda. Kada sam se odlučio na pripremanje ovog teksta shvatio sam da sam bio u zabludi kada sam mislio da će to biti lak posao. Riječ je o geg stripu koji za razliku od dužih, u devetoj umjetnosti čestih i možda upečatljivijih formi albuma ili serijala nema neki lajtmotiv, najčešće šabloniziran kao što bi mogla biti borba za pravdu neustrašivog heroja ili vječni obračun sila dobra i zla.

Nema nepobjedivih neprijatelja koji se uvijek vraćaju jači i opasniji, nema spašavanja svijeta… Pa što onda reći o njemu? Što ostaje? Ostaje život! Običan svakodnevni život. Ljepota trenutka! Događaji i dijalozi koji nam se svaki dan dešavaju, a često ih ne primijetimo ili bar ne svrstamo u posebne. Autor je taj svakodnevni život u okrilju moderne porodice ucrtao u ambijent srednjeg vijeka i time skrenuo pažnju na izvanvremenski karakter međuljudskih odnosa!

Za Hogara se može reći da je neka vrsta nasljeđa američke porodice Browne, jer je nakon Dicka, kreatora stripa, rad na Hogaru nastavio njegov sin Chris. Čovjek koji je nacrtao Hogara po svom liku, Dick Browne (mada je on kao jaje jajetu sličan i njegovom sinu Chrisu), nije bio početnik kada se odlučio za početak rada na Hogaru. Imao je za sobom iskustvo brojnih pokušaja u sličnom žanru, tako da se sa ove vremenske distance eksplozivni uspjeh Hogara Strašnog ne može tretirati kao neko posebno iznenađenje.

Richard Brown, poznatiji kao Dick rođen je 1917. godine u SAD. Nakon samo godinu dana školovanja napustio je umjetničku školu koju je pohađao u New Yorku i počeo crtati novinske ilustracije, tada veoma popularne, za The New York American newspaper. Od tada je crtao za mnoge časopise, a povremeno objavljivao strip Ginny Jeep, kada ga je izdavač koji je zapazio njegov rad u magazinu Boys life, upoznao sa Mortom Walkerom.

Njih dvojica su stvorili popularan strip Hi and Louis i radeći na njemu stekli svjetsku slavu . Dick je već imao zavidno iskustvo i bio nagrađivan prestižnim nagradama, kada je 4. februara 1973. stavio svoj potpis na prvi objavljeni kaiš Hogara Strašnog. Imao je pedeset šest godina kad je sve počelo. Koliko su Hogarove komične situacije brzo prihvaćene u javnosti širom svijeta najbolje govori to da je već iste 1973. godine Dick Browne za rad na svom novom stripu dobio eminentnu američku nagradu Reuben Award.

Njemu je to bio već drugi Reuben, jer je prvi dobio još 1962. za rad na stripu Hi and Louis. Samo je još nekoliko autora dobilo ovu nagradu za dva različita djela! Iste 1973. Dik je za Hogara dobio i Elzie Segar Award koju dodjeljuje američki National Cartoonists Society. Nagrada je dobila ime po Elzieu Segareu, kreatoru Popeyea, a smatra se jednom od najznačajnijih nagrada u USA. National Cartoonists Society, tada najveća strip organizacija u USA, dodijelila mu je nagrade za najbolji humoristični strip 1977, 1984 i 1986. Radom na ova dva stripa i ovjenčavanjem najcjenjenijim američkim nagradama Dick Browne je svoje ime zabilježio velikim slovima u povijesti devete umjetnosti.

Strip je počeo izlaziti pod okriljem kompanije King Features Syndicate, koja ga je vrlo dobro distribuirala, pa je od prvog dana izlazio u 136 dnevnih novina! Već nakon dvije godine taj broj se popeo na čitave 2 000, a Hogar je brzo prekoračio granice zemlje u kojoj je nastao. Danas se ovaj strip pojavljuje svakodnevno u preko 2000 novinskih izdanja u pedeset osam zemalja širom svijeta, a i preveden je na 13 svjetskih jezika! Godine 1988. Hogarov tvorac Dick se povlači iz rada na Hogaru, a već naredne 1989. i umire. Tada njegov rad na Hogaru nastavlja njegov sin Chris Browne.


Chris je rođen u Wiltonu, američkoj državi Connecticut. Već sa petnaest godina pokušava objaviti svoj prvi strip, a za sebe kaže da “oduvijek crta”. Karijeru je započeo kao pomoćnik poznatijim crtačima. Radio je na stripovima kao što su Barney Rubble, Bullwinkle, Road Runner i Smokey Bear. Zanat je pekao pomažući crtaču Dicku Hodginsu. Crtao je kratke stripove u mnogim časopisima, iz čega bi se mogao izdvojiti rad u magazinima National Lampoon, deset godina, i u Playboyu, koji traje već dvadeset godina, a nastavlja se i danas. Objavljivao je i u Haevy Metalu i The New Yorkeru. Sedamnaest godina je Chris pomagao svom ocu u radu na Hogaru da bi nakon njegove smrti preuzeo posao. 1993. pokreče Chris Browne comic strip, pod okriljem kuće Universal press syndicate, ali ovaj magazin izlazi svega godinu dana. Danas osim Hogara crta i svoj strip Raising Duncan, za izdavačku kuću United features syndicate. Hogar je i dalje njegova preokupacija, ali ga više ne piše on sam. Izgleda da posao koji je naslijedio od oca Dicka nije nimalo lak. Chrisov brat Chance Browne, također je produžio očev rad, ali na drugom stripu, Hi and Louis, koji je plod suradnje Dika Brownea i Morta Walkera, a koji i pored velike svjetske popularnosti, na žalost, nismo imali prilike da vidimo u domaćim izdanjima.

Hogar je zamišljen kao strip koji će se objavljivati u dnevnim novinama, u formi humorističnog kaiš-stripa, rijeđe kao tabla. Šest dana u nedjelji crno/bijelo, a nedjeljom poslastica u koloru. Njegova televizijska pojavljivanja ograničena su na polusatni Tv show koji se emitirao u SAD 1989. i na nekoliko grafičkih novela koje su bile popularne u Evropi dok u Americi nisu sve ni prikazane. Osim ovoga Hogar je kao komercijalno isplativ lik bio i glavni junak reklama širom sveta, ali se ovo svakako ne može ubrojiti u nešto značajno u našu priču o stripu. Ko je Hogar ustvari? On je Viking i izgleda upravo onako kako svi mi zamišljamo Vikinge. Debeo, ima bradu i na glavi vikinški šljem sa rogovima. Po zanimanju je ratnik i ponekad kaže da je to vrlo iscrpljujući posao. Ipak on nije grubi, mačo heroj, već obiteljski čovjek, sa ženom Helgom i djecom.

Dick Browne je kroz niz duhovitih situacija pokazao da je vođa Vikinga u kući onaj koji sluša, jer u kući je Helga vođa. Hogar je karakterno sve ono što se šablonama veže za muškarca. Teško pokazuje emocije, ali se osjeti da su one tu. Krajnje je nemaran prema praznicima, godišnjicama i svemu ostalom do čega je Helgi stalo. A ona, Helga, je stereotip žene, sve ono sto šabloni pripisuju slabijem spolu. Nježna, brižna, želi promijeniti njega. Sve drži pod kontrolom, a prema mužu se ponekad odnosi i kao majka prema nezrelom dječaku. Njih dvoje su roditelji tinejdžerke Honi, zaljubljene u trubadura Lutea, i sina Hamleta, koji često brine Hogara, jer voli učiti i brine se o svojoj higijeni, što nikako ne odgovara reputaciji jednog mladog vikinga. Suvremena, nuklearna porodica, smještena u vikinšku Norvešku! Prava podloga za uspješnu komediju situacije. Uz njih se pojavljuje i najveći baksuz na svijetu, Lucky Eddie, Hogarova desna ruka, nježan i neagresivan, što je također neprimjereno Vikingu! Ovaj niz sporednih karaktera upotpunjuje i Hogarov pas Snert i porodična patka Kvack.

Izuzetno živi junaci te personifikacije stvarnih ljudskih mana i slabosti čine da ovaj strip toliko svježim i trajnim. Čini se da je svijetla budućnost još uvijek pred njim, jer njegov današnji crtač Chris Browne još uvijek nema čak ni toliko godina koliko je imao njegov otac kada je sve počelo!