Preminula legenda hrvatskog stripa Julio Radilović – Jules

74

Jučer je, u 94. godini, preminuo je velikan stripa Julio Radilović – Jules. Tužnu vijest objavila je udruga ljubitelja stripa Stripforum.

Radilović rođen je 1928. godine u Mariboru, a završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Stripove je upoznao kao dječak, preko oca koji se sa svojih putovanja u Ameriku uvijek vraćao s novim izdanjima. Za Večernji list prije nekoliko godina prisjetio se i svojih profesionalnih početaka: “Aleksandar Marks naglo je morao prestati crtati ‘Neznanca’, strip iz Horizontova zabavnika. Brat je znao urednika i predložio mene. Silom prilika morali su me uzeti i tako sam odmah bio bačen u vatru. Nezahvalno je bilo kao početniku crtati strip na kojem su prije radili Marks i Andrija Maurović, ali to je bilo ostvarenje mojih snova”, rekao je. Tijekom bogate karijere duge više od pola stoljeća, surađivao je s brojnim stranim i domaćim časopisima poput Horizontova zabavnika i Plavog vjesnika te objavljivao knjige stripova.

 Najpoznatiji je po stripovima “Kroz minula stoljeća”, “Afričke pustolovine”, a stripovima “Partizani” i “Herlock Sholmes” postigao je zavidan međunarodni uspjeh.  Godine 2010. dobio je nagradu za životno djelo Andrija Maurović, a nazivaju ga i majstorom zlatnog doba avanturističkog stripa.  No, skroman kao i obično, i na riječi hvale Jules je imao odgovor: “Ne doživljavam sebe kao legendu stripa, to mi znaju tepati, ali ja samo volim crtati.”