Preminuo poznati novinar, književnik i scenarist Pero Kvesić

55

Za vrijeme studija bio je urednik u “Omladinskom tjedniku”, “Studentskom listu” i “Tjednom listu omladine”, a bio je i u ekipi koja je pokrenula omladinski klub Jabuka. Nakon dužeg boravka u SAD-u bio je glavni urednik omladinskog lista “Polet” i časopisa “Pitanja”.ž

Jučer je u Zagrebu u 74. godini umro hrvatski novinar, književnik i scenarist Pero Kvesić, objavio je Index. 

Pero Kvesić rodio se u Zagrebu 1950. godine. Od svoje 5. do 14. godine živio je s obitelji u Bjelovaru, koji je grad njegova djetinjstva. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija bio je urednik u “Omladinskom tjedniku”, “Studentskom listu” i “Tjednom listu omladine”, a bio je i u ekipi koja je pokrenula omladinski klub Jabuka. Nakon dužeg boravka u SAD-u bio je glavni urednik omladinskog lista “Polet” i časopisa “Pitanja”. U sedamdesetim godinama je redovno surađivao u magazinu “Start”. U 1980-im bio je samostalni umjetnik, četiri godine bio je tajnik književnika Hrvatske, pokrenuo biblioteku i časopis “Quorum”.

Objavio je velik broj proznih djela među kojima su najpoznatije zbirke pripovjedaka “Uvod u Peru K.” (1975.), “Mladi K.” (1983.), “Uspomene urednika erotskog magazina” (2003.) i “Vrijeme rata i razonode” (2014.), te romane “Što mi rade i što im radim” (1984.), “Rent-a-car express” (2000.) i “Stjecaj okolnosti” (2002.). Objavio je i nekoliko zbirki pjesama te nekoliko romana za djecu i slikovnica. Autor je, začetnik i kreator likova i crtane serije “Mali leteći medvjedići” zajedno s Dušanom Vukotićem i Nevenom Petričićem.
Posljednjih se godina bavio filmovima i dokumentarcima koji su bili hvaljeni. Dum Spiro Spero 2016. godine osvojio je nagradu za najbolji film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala.

Posljednji film bio mu je Kuća na Kraljevcu koja govori o zagrebačkoj kući koja je gotovo pola stoljeća pružala sklonište brojnim, raznolikim ljudima. Velik broj stanara kuće koju je izgradio Slobodan Praljak bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave i filmovi.

Na adresi Kraljevac 35 izgradio ju je svojedobno mladi redatelj i filozof Slobodan Praljak, a u njoj su tijekom osamdesetih živjeli Abdulah Sidran, Goran Babić, grupa Ayllu, Igor Kordej, Goran Pavelić Pipo, Milan Trenc, Davor Slamnig, Pjer Žardin… Bila je to razuzdana komuna slobodnomislećih mladih umjetnika i kasnijih ljevičara, u kojoj je bilo mnogo droge i alkohola, a u koju su između ostalih redovito navraćali Mirko Ilić, Vilim Matula, Davor Gobac…

SOURCEVečernji list