O MAUROVIĆEVIM izložbama u galerijama NOVA (Zagreb) i ZODIAK (Osijek), kojima je „domaći strip izborio mjesto među pravim kulturnim vrijednostima“ – bibliografija tekstova i još ponešto

138

Svaki iole objektivni istraživač povijesti, pa i fenomenologije devete umjetnosti na našim prostorima mislim da neće osporiti mišljenje kako je jedan od najvažnijih događaja za pozicioniranje stripa kao legitimne umjetnosti u ovdašnjem društvenom i kulturnom životu bila izložba „Maurović“, koja je na prijelazu 1976. u 1977. godinu bila postavljena u zagrebačkoj galeriji „Nova“.

Otvorena je 22. prosinca.

Zanimljivo je spomenuti kako je izložba, vrlo brzo nakon što se zatvorila u Zagrebu (22. siječnja 1977.) prenesena u Osijek, u tadašnju galeriju „Zodijak“. To je informacija koja se dosad nije navodila u tekstovima posvećenim Mauroviću i povijesti stripa, a do koje  smo došli tijekom istraživanja lika i djela našeg najgenijalnijeg crtača stripovnih kompozicija.

Nikad prije u Hrvatskoj, pa i na području tadašnje Jugoslavije se nije toliko pisalo (pa i govorilo – svjedoče suvremenici) o jednom događaju na području stripa , niti ga se medijski popratilo, kao što je to bio slučaj s tom prvom samostalnom izložbom stripa Andrije Maurovića u maloj galeriji u Teslinoj ulici, koja je s radom započela kalendarsku godinu ranije.

Ni izbliza takvo zanimanje kao za Maurovića u tiskanim medijima nije izazvala ni pokretanje i izlaženje časopisa za istoriju i teoriju stripa i vizualnih medija koji se izražavaju grafičkim putem „Pegaz“, a kojeg je u Beogradu 1974. godine počeo izdavati Žika Bogdanović.

Prema našim istraživanjima u zagrebačkoj štampi izlazak „Pegaza“ je jedino popratio Igor Mandić.

Konkretno, o izložbi i Mauroviću napisano je u tom mjesecu najmanje dvadesetak tekstova, o tome se govorilo na valovima Radio Zagreba, dok su „žive slike“ s izložbe zabilježile kamere Televizija Zagreb.

Neovisno od same izložbe, ali je „znakovito“ da je „Jadran film“ u međuvremenu snimio i dokumentarac „Stari Mačak“ redatelja Joje Remenara, prema scenariju Mladena Hanzlovskog, koji se prikazivao u kinima kao predigra filma „Izbavitelj“ Krste Papića, čime je tom 20-minutnom filmu bila zajamčena velika gledanost.

Činjenica jeste da su se tekstovi o stripu i ranije, prije izložbe „Maurović“, znali s vremena na vrijeme pojavljivati na stranicama tiska (proporcionalno najviše na stranicama omladinskih listova), a većina tih napisa – istaknimo – nije imala negativan prizvuk prema mediju, kako se to paušalno često spominje kada se piše o „odrastanju stripa“ u poslijeratnom razdoblju u nas.

Recimo, najranijih sedamdesetih, u vrijeme kada je „elitistički“ časopis „15 dana“ objavio u pet nastavaka feljton-studiju dr Zlatka Posavca „Strip u Hrvatskoj“ (s kojom zapravo započinje ozbiljni pristup povijesnom razvoju stripa i njegovoj fenomenologiji), paralelno  u novinama i časopisima povremeno nailazimo na tekstove o stripu u rasponu od informativnih priloga prevedenih iz strane štampe ili dobijenih agencijskim putem, do prijevoda jedne od temeljnih studija o devetoj umjetnosti „Tumačenje Steve Canyona“ Umberta Eca koja je objavljena u časopisu „Život umjetnosti“ još 1970. godine. Studiju je na hrvatski s talijanskog jezika preveo povjesničar umjetnosti Božidar Gagro (tadašnji urednik „Života umjetnosti“), sveučilišni profesor, budući ministar prosvjete i kulture SR Hrvatske u razdoblju „zenita socijalizma“ na našim prostorima, te u našoj samostalnoj državi – diplomat u Francuskoj.   

Međutim, najmanje je zapravo bilo tekstova o domaćem stripu i o domaćim autorima.

Koristimo priliku da spomenemo imena naših autora pojedinih napisa (makar se ponekad radilo o jednokratnim prilozima) o stripu, publiciranih prije izložbe „Maurović“: Branko Belan, Rudi Aljinović, Zlatko Posavac, Branimir Donat, Hanibal Dundović, Josip Grbelja, Mladen Hanzlovsky, Darko Glavan, Ranko Munitić, Pero Kvesić, Vera Horvat Pintarić, Darko Zubčević, Josip Škunca, Hido Biščević, Virgil Kurbel

Usput, ali ne i nevažno – ujesen 1976. u „Vjesniku“ je Borivoj Krstić objavio feljton u više od desetak nastavaka „Kratak izlet u povijest stripa“.

No, vratimo se izložbi „Maurović“. Kao dodatna vrijednost uz atraktivan i grafički sjajno oblikovan plakat, razglednicu-pozivnicu s motivom iz stripa „Trojica u mraku“, tiskan je reprezentativan katalog, zapravo monografska publikacija o Mauroviću, njegovim stripovima i životu (urednica – Ljerka Šibenik, ujedno i voditeljica Galerije, likovna oprema – Mladen Galić), s tekstovima Mladena Hanzlovskog, kao i s ponovnim tiskanjem studije dr Vere Horvat Pintarić „Andrija Maurović – strip i akciona tehnika pogleda“. 

Izložba se mogla svakodnevno razgledati od 11 do 13 h i od 17 do 20 h. Suvremenici se sjećaju da je prostor Galerije Nova te prohladne zagrebačke zimske večeri skoro bio pretijesan da primi sve zainteresirane posjetitelje. Ciril Gale mi je jednom ispričao kako je iz Ljubljane došao s Ivom Antićem na otvaranje, a došao je i Nenad Brixy, s kojim je Maurović surađivao dok je uređivao „Plavi vjesnik“ – što je ostalo zabilježeno na fotografiji koju smo objavili.

Što se pak tiče bibliografije koju objavljujemo, svjesni smo da ista  vjerojatno (ili sasvim sigurno) nije do kraja kompletna (neovisno od toga što smo u nju uključili i tekstove o umjetniku objavljene tijekom rada i finalizacije same izložbe), ali predmijevamo da i ovakva kakva je pruža više nego solidan temelj za svoje nadopune, to jest za daljnja istraživanja, te da će biti nezaobilazna „literatura“ za svakog tko se želi ozbiljno i temeljito baviti kako samim Maurovićem, tako i poviješću stripa na ovim prostorima.    

Bibliografiju je autor izradio na osnovu vlastite arhive, te istraživanja dostupnog fundusa Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Knjižnica grada Zagreba i Hrvatskog državnog arhiva.

Kako bi ista bila što potpunija, istražili smo i komplete slijedećih dnevnih listova iz razdoblja izložbe, ali u njima nije bilo teksta o „Mauroviću“: „Politika“, „Oslobođenje“, „Slobodna Dalmacija“, „Glas Istre“, „Novi list“, „Politika ekspres“, „Pobjeda“. Istražili smo i ponešto drugih tjednika i serijskih publikacija, ali niti u njima nije bilo spomena te izložbe.

Nismo iznenađeni, pogotovo kada npr. uzmemo za malu usporedbu  izložbu
„Hermann – Jules – Dobrić“ i pripadajuće strip-događanje koje je u kolovozu 1976. u Sarajevu organizirao Strip Art Features, odnosno Ervin Rustemagić. Ta izložba stripa, prva te vrste u Bosni i Hercegovini, s jednim gostom europskog i svjetskog značenja, je jedva bila zabilježena u tamošnjem dnevnom listu „Oslobođenje“!?

Mladen HANZLOVSKY: Usamljena prethodnica naše pop kulture. 75 godina Andrije Maurovića, Oko, Zagreb, 29. srpnja 1976.

Ratko ALEKSA: Andrija Maurović, godina 76. Uz 75. godišnjicu života slikara i doajena našeg stripa, Vjesnik, Zagreb, 14. rujna 1976.

Borivoj KRSTIĆ: Razvoj stripa u nas (11. nastavak feljtona „Kratak izlet u povijest stripa“), Vjesnik, Zagreb, 16. studenog 1976.

Ivo ŠIMAT-BANOV: Međutim, Mauroviću, vi ste veseli. Razgovarao sam s Andrijom Maurovićem, doajenom našeg stripa, Studentski list, Zagreb, 8. prosinca 1976.

Mladen HANZLOVSKY: Fantastika i vizionarnost stripa, Oko, Zagreb, 16. prosinca 1976.

Ratko ALEKSA: Izložbe. U zagrebačkoj galeriji Nova danas se otvara izložba stripova Andrije Maurovića, začetnika našeg stripa, Vjesnik, Zagreb, 22. prosinca 1976.

R. G.: Stripovi Andrije Maurovića, Vjesnik, Zagreb, 22. prosinca 1976.

Mladen HANZLOVSKY: Strip, Maurović i mi (studija), u katalogu izložbe „Maurović“, Galerija Nova, Zagreb, 22. prosinca 1976. – 22. siječnja 1977.

Vera HORVAT-PINTARIĆ: „Andrija Maurović – strip i akciona tehnika pogleda“, u katalogu izložbe „Maurović“, Galerija Nova, Zagreb, 22. prosinca 1976. – 22. siječnja 1977.

Mladen HANZLOVSKY: Kronologija – važniji datumi iz života i rada Andrije Maurovića, u katalogu izložbe „Maurović“, Galerija Nova, Zagreb, 22. prosinca 1976. – 22. siječnja 1977.

Ivo ANTIĆ: Ta teden na sceni: slikar Andrija Maurović. Mojster stripa slika platna. Starosta jugoslovanskega stripa i njegov največji in najplodovitejši mojster je te dni dopolnil 75 let življenja, Nedeljski dnevnik, Ljubljana, 26. prosinca 1976.

Zoran ZEC (Fadil HADŽIĆ): Andrija Maurović – sudbina iz dlana, Vjesnik, Zagreb, 28. prosinca 1976.

-: Kralj stripa. Retrospektivna izložba Andrije Maurovića otkriva majstora koji na „službeno priznanje“ – još čeka, Večernji list, Zagreb, 29. prosinca 1976.

Nedeljko DRAGIĆ: Visoka vrijednost, Večernji list, Zagreb, 29. prosinca 1976.

Borivoj DOVNIKOVIĆ: Svoj, originalan, Večernji list, Zagreb, 29. prosinca 1976.

Nenad BRIXY: Bio i ostao najveći,  Večernji list, Zagreb, 29. prosinca 1976.

Žarko BEKER: Od stripa do Maurovića i obratno, Večernji list, Zagreb, 29. prosinca 1 976.

Ratko ALEKSA: Povratak „Starog Mačka“. Uz izložbu strip-nizova Andrije Maurovića u Galeriji „Nova“, Zagreb, prosinac – veljača 1977, Vjesnik, Zagreb, 29. prosinca 1976.

Darko GLAVAN: Andrija Maurović stripom u galeriju. Velikan među nama, Polet, Zagreb, 31. prosinca 1976.

Nenad BRIXY: Toliko, da se ne zaboravi,  Večernji list, Zagreb, 8. siječnja 1977.

Veselko TENŽERA: Pustolovina Starog mačka. U zagrebačkoj galeriji “Nova” nedavno je otvorena izložba doajena našeg stripa Andrije Maurovića. Presedan? Izazov? Šok? Ništa od toga, samo dokaz da s tom izložbom kasnimo barem deset godina, Start, Zagreb, 12. siječnja 1977. 

Ivo TOMLJANOVIĆ: Protagonist domaćeg stripa. Retrospektivom u Galeriji Centra za kulturu Zagreb proslavljena 75. godišnjica života i 35. godišnjica rada pionira domaćeg stripa Andrije Maurovića, Borba, Beograd, 17. siječnja 1977.

: Tri decenije prije pop-arta. Retrospektiva stripa Andrije Maurovića, galerija „Nova“, otvorena do 31.1., Vjesnik u srijedu, Zagreb, 22. siječnja 1977.

: Andrija Maurović – glavni junak domaćeg stripa. Počeo je crtati stripove još dok strip nije imao ni imena – prestao je crtati stripove u vrijeme kad su mnogi na taj medij pokušali gledati s visoka, Popaj,  Zagreb, 31. siječnja 1977.

Frano GOTOVAC: Genije stripa. U povodu retrospektivne izložbe strip-crteža Andrije Maurovića, Nedjeljna Dalmacija, Split, 6. veljače 1977.

A. R.: Izložbe – Maurović u „Zodijaku“, Glas Slavonije, Osijek, 10. veljače 1977.

Ivo ŠIMAT-BANOV: Legaliziranje jedne hereze – Maurović i mi, Student, Beograd, 16. veljače 1977.

Vlastimir KUSIK: Izložbe – strip konačno u galeriji. O životnom i stvaralačkom putu Andrije Maurovića ili kako je domaći strip izborio mjesto među pravim kulturnim vrijednostima,  Glas Slavonije, Osijek, 19. veljače 1977.

Ivo ANTIĆ: Retrospektiva mojstra stripa. Andrija Maurović v galeriji, Ljubljanski dnevnik, Ljubljana, 12. ožujka 1977.

Vlastimir KUSIK: Andrija Maurović (o autorovoj  izložbi stripa u Osijeku), Umetnost, br. 52-53, Beograd, ožujak-travanj 1977.

Ivo ANTIĆ: Beleške – Retrospektiva majstora stripa (Maurovića u Galeriji Nova), Bagdala, br. 221-222, Kruševac, kolovoz-rujan 1977.